Santan peroleh sijil pendaftaran francais rasmi

Santan peroleh sijil pendaftaran francais rasmi

KUCHING,. Santan, jenama restoran pertama di dunia yang menawarkan hidangan dalam penerbangan di restoran, dijangka terus berkembang pesat di Malaysia dengan sijil pendaftaran francais rasmi oleh Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP).

Sijil pendaftaran francais rasmi tersebut telah disampaikan pada Selasa kepada Catherine Goh selaku Pengurus Besar Restoran Santan oleh Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk Alexander Nanta Linggi.

Majlis itu turut disaksikan oleh Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Datuk Rosol Wahid, Ketua Setiausaha Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Datuk Seri Hasnol Zam Zam Ahmad, Pengerusi Eksekutif Kumpulan AirAsia Datuk Kamarudin Meranun, Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan AirAsia Tan Sri Tony Fernandes dan Presiden (AirAsia Digital) Kumpulan AirAsia Aireen Omar di restoran pertama Santan di Mid Valley Megamall.

Dalam beberapa bulan akan datang, Santan akan membuka 20 buah restoran baharu di sekitar Lembah Klang dan francais pertamanya akan dibuka di SOGO Kuala Lumpur pada 8 Oktober depan.

Ini akan diikuti oleh lokasi-lokasi strategik lain seperti AEON Shah Alam, PKNS Shah Alam dan NU Sentral Kuala Lumpur pada bulan Oktober, 163 Mont Kiara, Wangsa Walk dan Wisma Tune pada bulan November serta IOI City Mall, Sunway Putra Mall dan lain-lain pada bulan Disember.

Nanta berkata, kementerian berbesar hati untuk menyampaikan sijil francais rasmi kepada Santan, salah satu perniagaan tempatan yang berkembang pada waktu yang mencabar ini dan membuktikan bahawa model perniagaan mereka berdaya saing.

“Kami berharap lebih ramai usahawan tempatan akan mengambil peluang francais bersama Santan yang bukan sahaja akan merancakkan lagi pertumbuhan industri francais negara, malah meningkatkan nilai hasil dagangan industri francais menjelang tahun 2025.

“Perkembangan pesat Santan di Malaysia juga terus menyokong ‘Kempen Beli Barangan Malaysia’ yang bertujuan untuk mempromosikan produk tempatan dan mengukuhkan ekonomi domestik dengan menggalakkan pengguna membeli barangan buatan Malaysia,” katanya dalam kenyataan media semalam.

Sementara itu Catherine Goh berkata, pihaknya mengucapkan terima kasih kepada kerajaan terutama KPDNHEP atas sokongan mereka dan kerana telah memberikan sijil pendaftaran francais rasmi kepada mereka.

“Sijil ini membolehkan kami untuk terus mengembangkan jejak pasaran kami melalui penawaran perniagaan francais. Selain menyediakan platform bagi membantu usahawan muda untuk menceburi industri makanan dan minuman, pengembangan 20 restoran baharu pada tahun ini juga akan membuka ratusan peluang pekerjaan seperti kakitangan kaunter hadapan dan pengurusan restoran.

“Tahun ini, fokus kami ialah pada pengembangan di sekitar Lembah Klang untuk terus meningkatkan jenama kami dan sebagai batu loncatan untuk Santan berkembang ke seluruh Malaysia.

“Menjelang tahun depan, kami yakin jumlah restoran akan mencecah hingga 100 buah dan restoran pertama di Sabah atau Sarawak dijangka akan dibuka pada suku pertama 2021,” katanya.

Sejajar dengan ‘Kempen Beli Barangan Malaysia,’ Santan juga telah menubuhkan Santan Food, satu ruang khas di restorannya di Mid Valley Megamall untuk mempromosikan produk buatan Malaysia yang terbaik seperti makanan ringan, kopi, teh buatan tempatan dan banyak lagi.

Santan juga bekerjasama dengan jenama gaya hidup tempatan, Bingka untuk menghasilkan barangan cenderamata buatan tangan yang menampilkan tema ‘Nasi Lemak Pak Nasser’ yang unik oleh Santan.

Dihasilkan oleh komuniti tempatan, cenderamata eksklusif ini boleh didapati di semua restoran Santan dan dalam talian di santan.com.my mulai 8 Oktober 2020.

Santan telah menetapkan visi untuk menjadi francais makanan segera ASEAN yang pertama melalui pengembangan dari Malaysia ke pasaran di rantau ini seperti Indonesia, Thailand dan Filipina.

Para usahawan yang berminat untuk memiliki dan mengendalikan francais Santan boleh menghubungi [email protected]

Untuk maklumat lanjut mengenai Santan dan untuk peluang pekerjaan, ikuti mereka di laman Instagram @santan.asean.

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus (0 )